Hovězí, vepřový nebo rybí kolagen?

Zdroj kolagenu je důležitý pro vstřebatelnost a tedy účinnost.
Neustále se hovoří o tom, jak důležité je užívat kolagen hlavně po překlenutí pětadvacátého roku života. Jenže nikde se už nepíše o tom, který z nich je nejlepší. Kolagenů se totiž na trhu nachází celá spousta. Rozlišujeme kolagen hovězí a vepřový, poté také rybí. Který z nich zabraňuje stárnutí a k čemu jsou ty ostatní?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina
Pakliže mluvíme o kolagenu, hovoříme o ve vodě nerozpustné bílkovině, která hraje v našem těle velice významnou roli. Je hojně zastoupena nejen v naší pokožce a pleti, ale také v chrupavkách, svalech a kloubech. Jedná se o základní stavební jednotku pojivových tkání a jistou měrou se podílí i na vysoké kvalitě a lesku našich vlasů.
Hlavní funkcí kolagenu je nejen udržet pohybový aparát v bezbolestném a funkčním stavu, ale také zpomalit stárnutí (jeho doplněním zvýšíme elasticitu a pevnost pokožky a zamezíme vzniku hlubokých vrásek).
Vepřový a hovězí kolagen pro klouby, rybí pro krásnou pleť
Abychom docílili právě zmíněných výsledků, je zapotřebí konzumovat jak hovězí a vepřový, tak rybí kolagen. Každý má totiž krapet jiné účinky. Zatímco hovězí a vepřový je součástí kloubních doplňků stravy (čili prospívá našim kloubům), rybí zlepšuje stav pleti.
Možná si říkáte, že by bylo nejlepší užívat pouze jeden kolagen na všechno. Jenže jejich složení to bohužel neumožňuje. Rybí kolagen má zcela jinou molekulární úroveň než ten pocházející ze savců. Kolagen z mořských živočichů obsahuje menší množství takzvaného prolinu a hydroxyprolinu, který tělo snadno vstřebá a použije pro pleť. Zatímco vepřová a hovězí alternativa má molekulární hmotnost vyšší a obsahuje také větší množství aminokyselin, což tělo spíše využije pro pohybový aparát. Složení kolagenu ze savců je krapet jiné a má spíše schopnost podporovat klouby a svaly (i jejich růst).