Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagen se získává z ryb, je to bílkovina s dobrou rozpustností ve vodě.
Začínají vám na čele vybíhat vrásky nebo vás pobolívají klouby? V obou případech mluvíme o typických projevech stárnutí, což vám možná nahání hrůzu, ale (věřte tomu nebo ne) stárnutí se nemusíte obávat. Nemá žádné negativní následky, je to jen další fáze života. V porovnání s těmi ostatními s ní můžete něco dělat. Například můžete s vráskami efektivně bojovat, a to tak, že začnete užívat kolagenové doplňky stravy, které vrátí vaši pokožku i klouby do normálu.
O kolagenu jste jistě slyšeli, vždyť tvoří až třicet procent všech bílkovin v lidském těle. Bohužel se jen on začíná z těla po třicátém roce života vytrácet, což evidujeme jak vnitřně, tak zvenčí. K typickým příznakům toho, že kolagen začíná ubývat z lidského těla, jsou zmiňované vrásky přibývající na čele nebo bolestivé klouby. Když se k tomu přidá ztráta elasticity pokožky a vypadávání vlasů, víte, co je toho následkem.
Spasitelem je hydrolyzovaný kolagen
Kolagen je dnes dostupný v mnoha verzích. Existuje nativní kolagen, který je ryze přírodním, ale hůře stravitelným. Pak tu máme rybí kolagen, jenž se získává z ryb, a nakonec hydrolyzovaný kolagen – ten je trefou do černého.
Hydrolyzovaný kolagen je totiž pro lidské tělo daleko lepší, a to proto, že je lépe vstřebatelný a snadno stravitelný. Mluvíme o takzvaném štěpeném kolagenu, který předtím prochází hydrolýzou.
Co je to hydrolýza?
Hydrolýzou se rozumí proces, v rámci kterého dochází ke zkrácení molekulových řetězců. To má za následek odstranění želírujících vlastností, jež má typická podoba této bílkoviny. Právě díky hydrolýze je kolagen snadno vstřebatelný, jeho špatně stravitelná podoba je pryč a tělo si z něj může vytěžit maximum.
Díky tomuto procesu se také zlepšuje rozpustnost kolagenu ve vodě. Pokud si pořídíte kolagenový doplněk v prášku, snadno si ho můžete rozmíchat třeba ve sklence džusu.
Jak dlouho hydrolyzovaný kolagen užívat?
Co je to hydrolyzovaný doplněk stravy už víme. Proč ho užívat, to víme také. Ale jak dlouho kolagen užívat? Většina lidí nechce dlouhodobě užívat doplňky stravy, ale v tomto případě mluvíme o něčem, za co nám tělo poděkuje (zejména v pozdějším věku). Kolagen hraje nezastupitelnou roli v lidském těle a jeho úbytek může negativně ovlivnit fungování člověka. Vrásky nebo povislá pleť jsou jenom kosmetické vady, ovšem řídnutí a slábnutí kostí – to už není zanedbatelné.
S kolagenovou kúrou proto začněte co nejdříve. Odborníci jsou toho názoru, že bychom kolagen měli užívat už po překlenutí pětadvacátého roku života. Pokud patříte k lidem, kteří nežijí zrovna zdravě a kouření jim není cizí, začněte ještě o chlup dřív. První výsledky se dostaví zhruba čtyři až osm týdnů po začátku užívání.
Zařaďte do jídelníčku přirozené zdroje kolagenu
Pokud chcete účinky kolagenu znásobit nebo se jich chcete dočkat o něco dřív, vyplatí se zakomponovat do svého jídelníčku další zdroje kolagenu, které najdeme mezi potravinami vystavenými na pultech obchodů. Přírodním zdrojem kolagenu jsou například vývary (a to jak ty zeleninové, tak masové) či zelená zelenina (řeřicha, kapusta nebo brokolice). Přirozeným zdrojem kolagenu jsou mimo jiné také vajíčka nebo ryby a mořské plody, které navíc doplňují do těla omega-3 mastné kyseliny. Tuto látku si jinak neumí tělo vyrobit samo.
Váš jídelníček by měl být plný vitaminu C. Právě tento vitamin podporuje jeho přirozenou tvorbu v organismu. Pokud nebudou k dostání citrusy, které jsou skvělým zdrojem vitaminu C, doporučujeme sáhnout po rakytníku a rakytníkových produktech. Jen málokdo ví, že v tomto přírodním zázraku se vyskytuje až třikrát větší množství vitaminu C než ve zmiňovaných citrusových plodech.