Rybí kolagen

Rybí kolagen

Čistý mořský kolagen z ryb patří k nejkvalitnějším a vstřebává se mnohem lépe než jiné formy.

Lidské tělo je tvořeno mnoha součástkami, bez nichž by nedokázalo správně fungovat. Každá ztráta nebo nedostatek některé z nich pociťujeme. Naším úkolem je poté to, co chybí nebo nepracuje, opravit. V praxi to například znamená, že po pětadvacátém roce života doplňujeme do těla kolagen – ve vodě nerozpustnou bílkovinu, která do té doby tvoří až třicet procent všech proteinů v těle. Po dosažení zmiňovaného jubilea se z těla začíná vytrácet, což má za následek nejen ochablé svaly a slábnoucí kosti, ale kromě jiného i povislou pokožku a přibývající vrásky. Rybí kolagen nás však spasí.

I když je pravdou, že můžeme sáhnout po jiném druhu kolagenu, který se na trhu vyskytuje, rybí kolagen je jednou z nejlepších možností. Důvodem toho je to, že se jedná o živočišný kolagen, jenž je pro naše tělo nejpřijatelnější a nejlépe vstřebatelný.

Získejte z kolagenu maximum

Ne všechny verze kolagenu jsou snadno stravitelné. Například z nativního si neumí tělo vzít maximum a při jeho vstřebávání je velmi zatěžováno.

Ještě o chlup lepší je takzvaný hydrolyzovaný rybí kolagen, který vzniká takzvanou hydrolýzou a bere se z rybích kůží, kostí, šupin a ploutví. I když je tvořen výhradně kolagenem typu I, prospívá stavu kůže, pomáhá při uzdravování poškozené pokožky nebo zmírňuje projevy stárnutí (a také redukuje vrásky, které možná už na prstech jedné ruky neumíte spočítat).

Co je to hydrolýza?

Možná se ptáte, co je to hydrolýza? S tímto pojmem se pravděpodobně setkáváte poprvé. Mluvíme o procesu, při kterém se zkracují molekulové řetězce štěpených látek. Jinými slovy dochází k narušení původní skladby kolagenu, kdy se z něj stává látka přijatelná pro lidský organismus. Nemusíte ho užívat v jeho přirozené želatinové formě, kdy by pro tělo byl spíše zátěží než přínosem, ale nabídněte ho tělu ve štěpené podobě, díky níž se snadno rozpouští i ve vodě.

Prospějte své pleti i zdraví

Rybí kolagen je prospěšný z mnoha hledisek. Nejen, že zahání běžné projevy stárnutí, ale také posiluje kosti a klouby. I tyto části těla s plynoucími léty slábnou, řídnou a bolí, čemuž lze naštěstí s rybím kolagenem zdatně předcházet. I proto by ho měli zavčasu začít užívat nejen aktivní sportovci, ale také senioři, jež mají v pozdějším věku problémy s opěrnou soustavou. S užíváním kolagenu se zvýší kvalita života a podpoří se také regenerace těla, na kterou se velmi často zapomíná.

Rybí neboli také mořský kolagen se doporučuje užívat i v době těhotenství, kdy tato látka může napomoct správnému vývoji plodu. Vedlejším účinkem je pak snížení možných zdravotních problémů matek, ať už mluvíme o dostatečném vyživení chrupavek, šlach či svalstva a tkání.

Důvody, proč užívat rybí kolagen

  1. Navrátíte své pleti svěžest, pružnost a mladý vzhled (lidská kůže je především tvořena kolagenem, i proto se jeho úbytek na pleti nejvíce a nejdříve podepisuje).
  2. Zlepšíte kvalitu vlasů i nehtů (dokonce zabráníte jejich nadměrnému vypadávání či řídnutí vaší kštice).
  3. Napomůžete zdravému životnímu stylu (kolagen totiž snižuje riziko zranění a chrání pohybový aparát před jeho opotřebením).
  4. Udržíte své svaly pružné a odolné (stejně jako klouby a kosti).

Kolagen najdete i v mořských plodech

Pokud byste účinky rybího kolagenu chtěli přece jenom podpořit, zakomponujte do svého jídelníčku ryby nebo mořské plody. Stejně jako zmiňovaný rybí kolagen, i tyto potraviny obsahují dobře stravitelnou bílkovinu, ze které tělo dokáže vytěžit maximum.

K dalším přírodním zdrojům ve vodě nerozpustné bílkoviny patří vaječné bílky. Dopřejte si proto k snídani kvalitní potravinu, která splňuje normy zdravého životního stylu. Dále jsou přírodním zdrojem i vývary (ať už mluvíme o zeleninových nebo masových) a zelená zelenina, kterou je například řeřicha, brokolice, zelí nebo kapusta.